Leerlingen kunnen allerlei cursussen en opleidingen voor certificaten volgen die onderdeel zijn van het lesprogramma of naast het lesprogramma aangeboden worden.  In de regel worden deze cursussen en opleidingen aangeboden als de leerlingen 15/16 jaar oud zijn. Dit alles staat in het ontwikkelingsplan van de leerling. Leerlingen volgen zoveel mogelijk cursussen die afgerond worden met een certificaat. Per sector worden er modules aangeboden.

Cursus heftruckchauffeur

Om opgeleid te worden voor gecertificeerd heftruckchauffeur bieden wij op de Sprong in eerste instantie een voortraject aan waarbij we leerlingen selecteren op inzicht en aanleg om een vorkheftruck te kunnen leren besturen.  We beschikken hiervoor over een eigen heftruck. Na dit traject van 1 jaar of korter te hebben doorlopen bestaat, in beperkte mate, de mogelijkheid om in een reguliere cursus van 6 lesdagen opgeleid te worden tot gecertificeerd heftruckchauffeur. Dit bieden we aan in samenwerking met een erkende verkeersschool. Het examen bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte, dat afgenomen wordt door een officieel aangestelde examinator. Nadat het examen met goed gevolg is afgelegd ontvangt de leerling het officieel landelijk erkende VVL -certificaat heftruckbestuurder.

Cursus beheren van een schoolmagazijn

Deze cursus leidt op tot het certificaat “beheren van een schoolmagazijn”. Voor het werken in een magazijn moet je goederen kunnen ontvangen van de leverancier en kijken of ze in orde zijn: controleren dus. Daarnaast moet je mensen aan de balie kunnen helpen die artikelen willen hebben of gebruiken. Je moet er dus voor zorgen dat je magazijn altijd prima in orde is en voorzien is van voldoende artikelen/gereedschappen enzovoorts. Als magazijnmedewerker moet je ook op de computer kunnen werken om retour- en materiaalbonnen te kunnen maken. Maar ook inventariseren, voorraadbeheer met behulp van de computer komt aan bod. Dit alles leer je in deze cursus.

Kortom deze opleiding is erg veelzijdig en wordt afgesloten met een examen waarbij je een officieel en landelijk erkend certificaat kunt behalen. Deze opleiding, in combinatie met de cursus basisveiligheid en eventueel aangevuld met vorkheftruck biedt volop kansen op werk.

Cursus detailmedewerker

Deze opleiding geeft ons aan de hand van theorie en praktijk inzicht in de vele werkzaamheden die plaatsvinden in de detailhandel. Het betreft niet alleen het werken in een supermarkt, maar ook in andere vormen van detailhandel. Het sorteren en op de juiste manier plaatsen van artikelen in de schappen, het spiegelen, het toepassen van het zogenaamde “first in, first out”-principe, als mede een klantgerichte benadering. Dit alles komt aan de orde in deze cursus en wordt toegepast in de praktijk in een echte winkel. Deze cursus wordt afgesloten met een examen, waarbij een officieel certificaat behaald kan worden.

Cursus basisveiligheid (V.C.A.-1)

Op de Sprong bestaat de mogelijkheid de opleiding voor het certificaat Basisveiligheid 1 te volgen. Deze cursus is bestemd voor leerlingen uit de stagegroepen en is gelijk aan de opleiding zoals die ook ‘buitenschools’ gevolgd kan worden, met dit verschil dat onze cursus uitgesmeerd wordt over een veel langere periode. De mogelijkheid is ontstaan omdat diverse bedrijven waar onze leerlingen stage (gaan) lopen nu al, en zeker in de toekomst, dit om ARBO -technische redenen (gaan) eisen. Bedrijven dienen te voldoen aan kwaliteitsnormen maar hieruit vloeit automatisch voort dat ook aan werknemers (hogere) eisen worden gesteld. Met een certificaat Basisveiligheid worden de kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Wij beschouwen het dan ook als een van onze taken om hier op in te spelen.

Cursus keuken assistent

Bij De Sprong kun je tijdens de horeca-lessen (koken) certificaten gaan behalen. In totaal zijn hier vijftien doelcertificaten beschikbaar. Bij het behalen van alle certificaten kun je deze zelf inleveren voor een officieel Europees erkend diploma ‘Keuken assistent’ (SVH).  

In de onderbouw start je met het onderdeel zelfredzaamheid. Hierbij werk je aan basiskennis die in de professionele keuken van je wordt verwacht, maar waar je thuis ook heel veel aan hebt.  

Naast kennis van producten (die uit de kas en tuin van de school komen) en materialen ga je een zeer uitgebreid aanbod aan bereidingen leren kennen.  

Met de gezonde keuken in het achterhoofd leer je lunchgerechten, soepen, broodjes, salades, complete warme maaltijden (nationaal en internationaal) te maken.  Hiervoor komen snijtechnieken en kook- en baktechnieken aan bod.  Bij werken in de keuken is hygiëne (persoonlijke en die van je werkplek) een belangrijk onderdeel. Natuurlijk hoort hierbij veiligheid en wondverzorging.  De certificaten worden binnen de vertrouwde schoolomgeving getoetst door je eigen kookdocent. Een passende stage in de horeca of voedselverstrekkende sector is een aangename aanvulling.